Bacteriile din intestin ar putea fi legate de diabetul de tip 2

O cercetare recentă sugerează că există o posibilă legătură între bacteriile din diferite părți ale corpului și diabetul de tip 2. Această descoperire ar putea deschide noi căi pentru combaterea diabetului și altor boli asociate cu obezitatea.

Ce este diabetul de tip 2?

Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ 1 din 10 persoane din Statele Unite suferă de diabet, iar dintre acestea, aproximativ 90% au diabet de tip 2. Celulele unei persoane cu diabet de tip 2 nu pot procesa corect zahărul din sânge, ceea ce afectează modul principal în care acestea primesc energie. Acest lucru se întâmplă deoarece celulele nu răspund corect la hormonul insulină, care permite celulelor să proceseze zahărul din sânge. Când celulele nu răspund corect la insulină, se spune că o persoană este rezistentă la insulină. Ca urmare, nivelul zahărului din sânge continuă să crească, ceea ce poate cauza daune în diferite părți ale corpului. Există o asociere între obezitate și diabetul de tip 2, persoanele obeze având un risc mai mare de a dezvolta această boală.

Semnături bacteriene

Pentru studiul lor, cercetătorii au prelevat mostre de la 40 de persoane care sufereau de obezitate severă și care, ca urmare, urmau să fie supuse unei intervenții chirurgicale bariatrice. Jumătate dintre participanți aveau diabet de tip 2, în timp ce cealaltă jumătate prezenta semne de rezistență la insulină, dar încă nu aveau diabet. Cercetătorii au prelevat mostre din trei depozite de grăsime abdominală, precum și din ficat, și au încercat să identifice care tipuri de bacterii rezidă în aceste țesuturi. Ei sperau că investigațiile le vor permite să determine o “semnătură bacteriană” pentru locurile de eșantionare ale diferiților indivizi. Cercetătorii au descoperit că exista o diferență clară în semnătura bacteriană între persoanele cu diabet și cele fără.

Cercetări viitoare

Deși descoperirile studiului sunt preliminare, acestea evidențiază unele domenii de cercetare care ar putea fi productive în viitor. Cercetătorii au primit recent o finanțare de 2 milioane de dolari de la Institutul Canadian de Cercetare în Sănătate pentru a dezvolta mai departe descoperirile lor. Această nouă cercetare se va concentra pe înțelegerea relației dintre bacteriile intestinale, diabet și obezitate, cu posibilitatea de a determina dacă unele bacterii pot fi utile în combaterea diabetului.

În concluzie, descoperirile recente sugerează că bacteriile din intestin și din alte părți ale corpului pot juca un rol în dezvoltarea diabetului de tip 2. Aceste informații ar putea deschide calea către noi tratamente și strategii de prevenire a acestei boli.

sursa