Sănătatea Intestinului și Scleroza Multiplă: O Legătură Surprinzătoare

Scleroza multiplă (SM) este o afecțiune degenerativă care afectează milioane de oameni la nivel global. Deși cauzele exacte ale acestei boli rămân în mare parte un mister, cercetările recente sugerează că sănătatea intestinului nostru ar putea juca un rol crucial în dezvoltarea și progresia SM.

Descoperiri Principale:

  • Cercetătorii de la Rutgers Robert Wood Johnson Medical School au descoperit o legătură între microbiomul intestinal și scleroza multiplă.
  • Studiul a arătat că pacienții cu SM au niveluri semnificativ mai ridicate de Lcn-2 în scaun, un marker care se corelează cu o diversitate bacteriană redusă și cu creșterea altor markeri ai inflamației intestinale.
  • Bacteriile care par să atenueze boala inflamatorie intestinală au fost, de asemenea, reduse la pacienții cu SM care aveau niveluri ridicate de Lcn-2 în fecale.

Implicații și Semnificație:

  • Aceste descoperiri sugerează că ajustarea dietei, cum ar fi creșterea aportului de fibre, ar putea încetini progresia SM.
  • Cercetătorii sunt de părere că obiceiurile alimentare nesănătoase, cum ar fi consumul redus de fibre și consumul ridicat de grăsimi, ar putea fi unul dintre factorii care contribuie la creșterea cazurilor de SM în SUA.
  • Dacă aceste descoperiri sunt validate, ar putea deschide calea către noi tratamente și intervenții dietetice pentru pacienții cu SM.

În timp ce legătura dintre sănătatea intestinului și SM necesită cercetări suplimentare, aceste descoperiri preliminare oferă speranță pentru dezvoltarea unor noi strategii de tratament și prevenție. Modificarea microbiomului intestinal prin intervenții dietetice ar putea reprezenta o abordare promițătoare în lupta împotriva sclerozei multiple.

sursa

Distribuie acest articol